Hos ZoLZumba är alla välkomna! Vi dansar och tränar och har alltid ett leende på läpparna.
ZoLZumba erbjuder ZUMBA i Rotebro på måndagar & onsdagar, LINEDANCE på onsdagar samt i Jakobsberg erbjuds ZUMBA på tisdagar & torsdagar.
Det är lätt att träna när det går som en dans!
Välkommen! Marlene Björkdahl, ZoLZumba
 

LINEDANCE
 

Under fliken KALENDER finns alla kursdatum & även alla utlärda danser.

Fliken AKTUELLT - se datum, tider, ort mm för PROVA PÅ.
Fliken KALENDER - se kursdatum & ev. uppehåll.
Fliken PRISER - prisinfo, erbjudanden mm.
Fliken ANMÄLAN - länk till kursanmälan, betalinfo mm.
  

Fortsättningsgrupp: OBS! NY DAG & TID: Rotebro måndagar kl 18.00 - Arena Rotebro, ingång genom Biblioteket, Hertig Karls Väg 13

Ej aktiv VT24: (Nybörjargrupp: Rotebro -  Arena Rotebro, ingång genom Biblioteket, Hertig Karls Väg 13)

Instruktör Marlene Björkdahl

***********************************************************************
Här kan du lämna INTRESSEANMÄLAN för LINEDANCE NYBÖRJARE till våren 2024!

***********************************************************************

Nybörjare/Newcomer passar dig som aldrig dansat förut eller haft ett längre uppehåll, vi går igenom stegen i lugnt tempo tillsammans & lär oss kombinationer och olika danskaraktärer. Ingen dansvana eller förkunskap behövs!
Vi kommer att ha flera repetitionstillfällen under terminen så att danserna "sätter sig i benen" :o)

Fortsättning/Novice passar dig som dansat LD eller annan koreografidans förut, dig som är lättlärd eller vill ha en liten utmaning.

Kom ihåg att fråga din arbetsgivare om friskvårdsbidrag då Linedance & Zumba fitness är avdragsgillt!

*****************************************************************                        

Om Marlene Björkdahl och Linedance:

Började dansa Linedance 1999 efter att ha läst om det i Aftonbladet Hälsa och i samma veva såg en annons att det skulle starta en kurs i närheten. Åkte dit och provade och fastnade direkt - detta var ju superkul!

Efter min första termin hörde jag det började pratas om en tävling som skulle hållas i Gävle sommaren 2000 och några på kursen skulle åka dit och dansa. Det lät ju jätteroligt tänkte jag och ville hänga med och rätt som det var hade jag visst gått med på att prova tävla! Detta var för mig en jätteutmaning då jag tyckte det var läskigt att stå inför publik och bli bedömd av domare. Men det var bara att tuta och köra :o)

Tävlingen gick bra trots skakiga ben och supernervositet men hade ingen tanke på att fortsätta tävlandet. Vad jag inte räknat med var att min sambo Fredrik som var med och tittade tyckte att detta var ju kanonkul så han ville också börja dansa och tävla. Så det blev att vi fortsatte tävlandet både på hemmaplan och internationellt där flera SM-guld och ett VM-guld i Nashville är främsta meriterna. Senaste VM:et i Manchester aug 2011 så tränade jag min sambo Fredrik och Fredrik från Uppsala som båda vann individuella guld och ett i duo - gissa om jag var stolt! Länk till artikel i Vi i Väsby  

När dance in line startade 2005 och jag fick frågan att vara instruktör hos dem så tvekade jag inte en sekund - att få lära ut dans och sprida dansglädje är ju det bästa jag kunde tänka mig! Vi var fler i klubben som var intresserade av att tävla så det kändes självklart att vi tränade tillsammans så strax var jag även tävlingstränare åt ett helt gäng superduktiga dansare :o)

Efter 5 fantastiska år med mycket skratt tillsammans med vännerna i dance in line så har de nu tagit en Time Out och jag har med ZoLZumba tagit vid LINEDANCE & ZUMBAkurserna i Väsby. Det bästa av allt är att många av vännerna fortfarande finns med mig på golvet och sprider dansglädje!

 

Vi i Väsby 18/8 2011

Artikel i DN från 2005

 

Kort om Linedance

Linedance är förkoreograferad dans i olika karaktärer som chacha, vals, polka, funk, rock ´n roll mm.
Dansas i alla åldrar, ung som gammal och på alla nivåer – allt från glada amatörer till elitnivå med tävlingar i SM, EM och VM. Passar hela familjen, så ta med barnen, mor- & farföräldrar!

I tävlingssammanhang dansas sex karaktärer. Dessa är: Rise & Fall (vals), Lilt (polka, eastcoast swing, jive) , Smooth (westcoast swing, nightclub, 2step), Cuban (chacha, rumba), Funk (street, Hip Hop) och Novelty (dicso, rock n´roll mm). Grundstegen är de samma i nästan alla karaktärer men dansas med olika stil och teknik beroende på dansens karaktär.

Musiken varierar med allt från traditionell country, rock, irländskt till dagens populärmusik som ex Maroon 5 & Black Eyed Peas.

Ingen förkunskap eller dansvana behövs.

 

Lite historia:

Linedance är en amerikansk country & western dansstil som har många olika danskaraktärer med ursprung i 1800-talets folkdanser.

Dagens Linedance fick ett uppsving på 70-talet med filmerna "Saturday Night Fever" & ”Urban Cowboy” där John Travolta dansade Linedance. Det kom till Sverige 1993 och har accelererat enormt sedan 1997. Det finns ett ca 120-tal Linedance föreningar utspridda mellan Treriksröset och Smygehuk.

Namnet Linedance kommer av att vi dansar på linje/rad - en och en - framför/bakom och bredvid varandra. Du dansar själv men ändå tillsammans med dansvänner. Varje dans består av fasta kombinationer av steg, som upprepas under dansens gång. När alla stegen dansats så börjar man alltså om stegkombinationen, nu mot ett nytt håll/vägg. Beroende på hur många håll/väggar dansen "vrids" till säger vi att det är en 1-väggs, 2-väggs eller 4-väggsdans. Det finns över 28000 danser och nya tillkommer hela tiden. Alla har sitt eget namn och sina steg som dansarna lär sig utantill.

Det är en av de mest allsidiga dansformer som finns, med danssteg från de flesta dansstilar i världen; klassiskt, step, latinamerikanskt, rock & roll, hip-hop m fl.

Musiken vi dansar till är numera inte bara modern Country & Western utan även rock, pop och disco. Bli inte förvånad om det finns en dans till nästa veckas kurs gjord till en populär låt du hört ett antal ggr på radion. Den dansen som sannolikt är mest känd är ”Tush Push” och den koreograferades i början av 80-talet. Har du dansat den? Jag trodde väl det! Om inte så kan du den snart.

Du kan dansa kvar på samma nivå termin efter termin eftersom det ständigt kommer nya danser. Du bestämmer själv när du vill gå upp i nivå och avgör själv om du vill tävla eller ej.

Huvudsaken är att vi har roligt!

Men det är inte bara roligt att dansa, det är även en bra motion. Vi stärker ben och rygg, får en bra konditionsträning. Forskare från idrottsmedicinska enheten på Umeå Universitetssjukhus har forskat och studien visar att Linedance förebygger benskörheten med upp till 25 %.

Artikel från Aftonbladet Hälsa 1999 

 

Här hittar du info om Öppnadanser samt olika Linedanceevent:

Linedance Kalendern